Генералштаб Војске Русије објавио пораз терориста у Сирији

07-12-2017 03:13:52 | | © Фото : Минобороны РФ/ vostok.rs |


Руске оружане снаге испуниле су задатак уништавања "исламске државе" * у Сирији, рекао је шеф оперативног штаба Генералштаба Војске Руске Федерације Сергеј Рудској.

Русија је покренула операцију против терориста у Сирији у септембру 2015, на захтев званичног Дамаска.

Ослобађање градова

Према речима генерал-пуковника, у последњем месецу од милитаната је ослобођен града Абу Кемал и више насеља на западној обали реке Еуфрат.

Представник Генералштаба додао је да су током протекле седмице сиријске трупе уз подршку руске авијације у потпуности преузеле контролу над подручјем северозападно од Абу Кемала - од реке Еуфрат до насеља Мезиле. Укупна површина округа је 2,5 хиљада квадратних километара.

Последње упориште терориста у земљи бранили су најспремнији терористи са тешким наоружањем и страним плаћеницима, саопштио је Рудској. Више од 550 терориста, укључујући 130 самоубица-бомбаша, шест тенкова, 14 "џихад-аутомобила" и 91 пик-ап камион са тешким митраљезима уништено је за последњих пет дана.

Данас не постоји ниједно насеље под контролом "исламске државе". Сиријска војска сада је ангажована на чишћењу ослобођених територија. Како је саопштио Рудској, руски деминери су очистили стамбене површине града Деир ез Зора од експлозивних направа.

Генерал-пуковник није искључио да се у будућности у Сирији појаве одвојене диверзантске групе терориста. У овом случају, они ће бити уништени од стране сиријских снага, који имају "посебно припремљене мобилне резерве".

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут