Нико није одговарао за НАТО варварство у Југославији - Москва

07-12-2017 08:11:39 | | Фото: EASTNEWS/AP/FOTOLINK/ vostok.rs |


Посљедњи извештај о раду Хашког трибунала пред Саветом безбедности Русија је као и до сада осудила његов рад и пристрасност, те да је Трибунал дискредитовао идеју међународне правде.

Представник Русије у УН Петар Иличев критиковао је рад Хашког трибунала, наводећи да је он пример двоструких аршина.

Он је рекао да Трибунал није испунио своју улогу у остварењу неселективне правде.

„Трибунал је био антисрбски у интерпретацији догађаја, не само да није испунио основне принципе непристрасности, већ није испунио ни принципе изградње поверења на Балкану“, рекао је он.

Иличев се осврнуо и на суђење Рамушу Харадинају, које је назвао скандалозним, наводећи да су први пут у историји међународне правде сведоци били изложени уцењивању и застрашивању, а поверење је поткопано некажњивошћу за злочине на Косову.

„МКСЈ је константно затварао очи пред нелегалношћу НАТО бомбардовања чији резултат је погибија многих цивила. Нико није одговарао за то варварство“, рекао је он.

Представник Русије навео је и да ће Трибунал ући у историју као суд где је Војислав Шешељ провео 11 година без пресуде, као и због непружања адекватне медицинске неге притвореницима.

Према његовим речима, неким поступцима Трибунала дискредитована је права идеја међународне правде, а повећано је и међусобно неповерење људи у бившој Југославији.

„Као резултат тога, наде да ће се поново успоставити мир кроз правду су значајно подривене. Сумњамо да ће Савет безбедности УН бити у стању да понови експеримент оснивања оваквог трибунала у будућности“, закључио је представник Русије.