РТ: „Узели су нашу заставу и химну, али не нашу част и уверења!” - Илиjа Ковалчук

06-12-2017 02:40:39 | | фото: © Alexey Kudenko / Sputnik/ vostok.rs |


Руски међународни играч хокеја и бивша звезда НХЛ-а Иља Ковалчук саопштио је да би руски спортисти требали отићи на Олимпијске игре у Јужној Кореји, упркос одлуци Међународног олимпијског комитета (ИОЦ) да забрани руску заставу и националну химну.


У уторак је МОК суспендовао Руски олимпијски комитет (РОК) са олимпијских игара 2018. године, одлучивши да се "чисти" руски спортисти могу такмичити само под неутралном заставом у Јужној Кореји следећег фебруара.

Русија ће и даље бити у могућности да се такмичи у тимским спортовима, попут хокеја на леду и карлинга. Назив тима под којим ће учествовати руски спортисти још није саопштен нити детаљи о дресовима тима.

"Одлазак на Олимпијаду је неопходан. Одбијање значи предају", рекао је Ковалчук, коментаришући новинарима одлуку МОК-а.

"Савршено смо свесни да је одлука МОК-а једноставно политика и против кога је усмерена. Више мање смо знали да ће таква одлука бити донешена. Али, ако спортисти оду у Пјонгчанг, то ће још више зближити и уједионити земљу. Сви "чисти" спортисти морају ићи. Ми смо спортисти, немамо никакве везе са политиком. За нас ће важан бити турнир, који се неће разликовати од других", додао је он.


"Патриотизам и љубав према нашој земљи је у нашим срцима. Нема потребе да галамимо о томе, или чак да носимо заставу на нашим грудима. Наша вера ће учинити да будемо успешни. И певаћемо химну.", нагласио је Ковалчук.

Он је такође рекао да очекује велику подршку руских навијача, због тешке ситуације коју ће национални тим морати да пролази.

"Осећамо разочарање, јер је политика превазишла спорт. Увек се каже да спорт није део политике", рекао је Ковалчук.


"Олимпијада је значајан догађај у хокеју на леду, у сваком случају. И не могу да кажем да не држимо било какву сумњу. Уместо тога, то је недостатак разумевања. На крају крајева, ми смо само спортисти који свакодневно тренирамо, вежбамо наше спортове и сањамо о представљању наше земље. Да, узели су нашу заставу и химну, али не и нашу част и уверења! Знамо да смо ми Руси и да представљамо најбољу земљу на свету. Верујем да ће нас навијачи подржати још више. Трудићемо се да учинимо све како би оправдали њихове наде.", нагласио је Ковалчук.