СБ УН треба да позове САД да прекине са војним вежбама на Корејском полуострву

05-12-2017 09:31:39 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Савет безбедности Уједињених нација треба да позове САД да прекине са војним вежбама које су фактор повећања напетости на Корејском полуострву, док Северна Кореја треба да замрзне своја ракетна тестирања ради одржавања прве фазе преговора, рекао је за Спутњик заменик међународног комитета савета Федерације Владимир Џабаров.

„СБ УН треба да позове САД да прекине војне вежбе које су фактор повећања напетости на Корејском полуострву. Истовремено, треба позвати Северну Кореју да прекине своја ратна тестирања, објави мониторинг за одржавање макар прве етапе мировних преговора о севернокорејском нуклеарном програму“, рекао је Џабаров.

Према мишљењу сенатора, одржавање војних вежби Вашингтона и Сеула је „још једна у низу провокација, као да специјално чекају ко ће први притиснути дугме, провоцирајући Северну Кореју на одговор“.

Какви могу да буду преговори ако се истовремено одржавају војне вежбе, чуди се законодавац.

По његовом мишљењу, „ни Јужна Кореја није ништа боља“. „Могла је да каже Америци да не жели да изводи војне вежбе, али Сеул слепо прати САД. Иако у случају војног конфликта они први настрадају“.

Џабаров сматра да нестабилна ситуација на Корејском полуострву може негативно да утиче на одржавање Олимпијских игара, које ће се одржати на зиму наредне године у Јужној Кореји.