РПЦ не искључује дијалог са самопроглашеном Украјинском православном црквом

03-12-2017 10:38:59 | | фото: © фото Владимира Ештокина/ vostok.rs |


Руска православна црква још увек не искључује почетак дијалога са самопроглашеном Украјинском православном црквом Кијевске патријаршије, саопштио је шеф одељења за сарадњу цркве са јавношћу и медијима Владимир Лејдога.

„Архијерејски сабор је добио писмо. Оно је било размотрено, припремљен је вама познат одговор, формирана је комисија. Ако постоји заинтересованост за сарадњу, то ће урадити и такозвана Кијевска патријаршија. Тада ће, можда, почети дијалог“, рекао је Лајдога на прес-конференцији на крају Архијерејског сабора.

Он је навео да не сматра потребним да коментарише изјаве представника Кијевске патријаршије.

„Надамо се да ће ране које су нанете и које се и даље наносе расколом бити зацељене“, додао је Лејдога.

Раније је лидер непризнате Кијевске патријаршије Филарет (Денисенко) затражио опроштај од Архијерејског сабора Руске православне цркве због раскола у Украјини. Његове речи наведене су у тексту Архијерејског сабора: „О обраћању бившег митрополита кијевског и целе Украјине Филарета“.

Међутим, следећег дана см Филарет је објаснио да се Кијевска патријаршија никад неће вратити Москви. Он см се није покајао што је изабрао пут аутокефалности УПЦ, а писмо је написао само ради признања независности Украјинске цркве.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут