Лавров: САД и НАТО покушали да искористе руско-белоруске вежбе за изазивање хистерије

03-12-2017 08:20:15 | | фото: © / Виктор Толочко / РИА Новости/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе и земље НАТО-а покушале су да искористе руско-белоруске војне вежбе „Запад 2017“ за изазивање хистерије, како би у тој гужви разместили нове војне контингенте и технику надомак руских граница, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Запад није био толико забринут колико је покуша да опет некако искористи вежбе које смо одржали као повод за то да поново изазове хистерију“, рекао је Лавров у интервјуу белоруском телевизијском каналу СТВ.

Он је подсетио да су Москва и Минск благовремено информисали све земље-потписнице Бечког споразума о мерама јачања поверења и безбедности, усвојеног у оквиру ОЕБС-а, о томе да ће вежбе бити одржане.

„Сви који су желели били су на овим вежбама и потврдили да је све било транспарентно. Ипак, у свеопштој гужви и хистерији, наше америчке колеге су заједно с НАТО-ом успели да разместе у балтичким земљама и Пољској додатне војне контингенте и војну технику. Повод је искоришћен, страховања нису била нимало оправдана, али, како се каже, случај је већ затворен“, рекао је Лавров.

Руски министар је, такође, упозорио на то да поједине земље Европске уније и „Источног партнерства“ покушавају овај формат да искористе за остваривање антируских циљева.

„Видимо жељу појединих земаља у Европској унији да искористе 'Источно партнерство' за антируске циљеве. Оне нису у већини, али се прилично агресивно понашају. То се испољило, поред осталог, у наступу британске премијерке Терезе Меј на самиту 'Источног партнерства' у Бриселу пре неколико дана“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, огромна већина земаља ЕУ разуме да је то прљава игра и да је уношење антируског расположења у било какве контакте са земљама-чланицама Заједнице независних држава контрапродуктивно.

„Видимо, наравно, како се понашају наше украјинске, молдавске и украјинске колеге. Понављам још једном, међутим, неће успети, уверен сам у то, преношење читаве схеме 'Источног партнерства' у антируски ток“, нагласио је Лавров.

Руски министар је додао да Русија цени чврст став Белорусије да не политизује формат „Источног партнерства“ и да развија нормалне односе с Европском унијом.