Лавров: Нећемо моћи ништа ако САД изађу из Споразума о иранском нуклеарном програму

02-12-2017 09:49:33 | | / vostok.rs |


Лавров је истакао да ће, уколико САД буду иступиле из Споразума о иранском нуклеарном програму, то бити нарушавање њихових међународних обавеза.

„Нећемо моћи ништа да учинимо ако САД одлуче да изађу из Споразума. То ће бити нарушавање њихових обавеза, али и нарушавање онога што је иницирала претходна администрација“, рекао је Лавров на међународној конференцији „Средоземље: римски дијалог“.

Према његовим речима, Споразум о нуклеарном програму Ирана је део међународног права.

„Ако нешто није сломљено, не треба му наносити штету“, додао је Лавров.

Он је истакао да ће САД иступањем из Споразума нарушити поверење оних који захтевају од Северне Кореје да прекине нуклеарни програм.

„Сви ми, укључујући САД, захтевамо од њих да прекину нуклеарни програм и да почну преговоре о питањима безбедности, денуклеаризације Корејског полуострва. Какав пример лидер Северне Кореје може да добије од става САД, ако Америка иступи из споразума о Ирану? Он ће рећи: ’Због чега бих ја био дужан да одустанем од тог програма, чак и ако ми дају споразум, ко зна шта ће бити у мандату следећег председника у Белој кући‘“, навео је Лавров и додао да већина озбиљних аналитичара у САД, укључујући и поједине чиновнике, то разуме.