Лавров: Не треба заборавити да се и Кина и Русија граниче са Северном Корејом

01-12-2017 03:58:37 | | / vostok.rs |


Русија жали због тога што Вашингтон, најављујући непланиране војне вежбе, провоцира Северну Кореју, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Нажалост, у последњих неколико месеци стиче се утисак да су у Вашингтону људи који су намерили да по сваку цену испровоцирају Пјонгјанг на нове авантуре: у октобру је објављено да су одржане непланиране вежбе великих размера, за децембар, за наредне дане, најављено је одржавање нових вежби, иако у регуларном контексту вежбе не треба да се одржавају пре пролећа следеће године“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Он је истакао да поједини представници америчког естаблишмента желе да употребе силу да би уништили Северну Кореју“.

“Чинићемо све да се то не догоди, да се тај проблем решава искључиво мирним, политичко-дипломатским средствима”, рекао је Лавров и нагласио да је Москва у веома блиском контакту с представницима САД који се баве Корејским полуострвом.

Према његовим речима, став Русије о севернокорејском проблему је директан, поштен и отворен: главни задатак јесте да се не дозволи оружани сукоб.

Руски министар је поново упозорио да би такав сукоб имао катастрофалне последице, пре свега за земље које се тамо налазе, а међу којима су и Јужна Кореја и Јапан.

„Не треба заборавити да се и Кина и Русија практично налазе на границама са Северном Корејом“, нагласио је Лавров.