РТ: Државна дума ће забранити приступ свим америчким новинарима

01-12-2017 01:31:02 | | фото: © Vladimir Fedorenko / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Шеф Комитета за за прописе у Државној думи Олга Савастјанова је саопштила да ће руска Државна дума забранити све посете новинара који раде за америчке медије. То је као одговор на непријатељске потезе Конгреса САД према руској телевизији "РТ Америка".

"Овом одлуком нудимо ову меру на разматрање Савету Државне Думе на пленарној седници. Изражавамо наш став према недопустивости напада на демократске вредности, слободу говора и право на објективне информације", рекла је за РИА Новости посланик Олга Савастјанова.

Она је додала да очекује да ће одговарајући документ бити усвојен на пленарној седници Државне думе у среду и ступити на снагу пре краја следеће недеље. Савезни законодавци такође планирају да одобре препоруку руским регионалним законодавствима да уведу сличне мере.

Савастјанова је истакла да је забрана реципрочно деловање уведено након што је телевизији "РТ Америка" одузета акредитација од стране Конгреса САД.

Према важећим прописима, сваки инострани репортер мора да добије акредитацију од Министарства спољних послова како би радио у Русији. Након што се добије акредитација, она даје слободан приступ парламенту.