РТ: Русија не би била изненађена ратом у Северној Кореји - Патрушев

01-12-2017 08:51:58 | | Фото: Сергей Гунеев/РИА Новости/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Рат на Корејском полуострву један је од сценарија који је разматрала руска војска, тако да то не би било неочекивано у случају да се то стварно деси, рекао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, заговарајући дипломатско решење за кризу.

Лансирање балистичке ракете "Хвасонг-15" од стране Северне Кореје у среду, после чега је Пјонгјанг устврдио да је "способан да гађа целу САД", као и упозорење Вашингтона да је тестирање ракете донело свет "ближе рату", поново је изазвало забринутости због потенцијалних катастрофалних последица директног војног сукоба.

Николај Патрушев, шеф руског Савета за националну безбедност, изјавио је да Русија разматра своје опције уколико се рат речи претвори у стварни рат.

"Правимо калкулације, припреме. То нас неће изненадити ", рекао је Патрушев у одговору на питање да ли Русија ради на одговору на потенцијална непријатељства која се могу десити у региону.

Иако ратни сценарио не може бити искључен, то се мора избећи по сваку цену, рекао је Патрушев, рекавши да то није у интересу Русије, која лежи "ефективно на граници са њима [Северна Кореја]".

"Ако постоји војна акција и знате да одређене земље то не искључују, онда то може пратити читав низ различитих проблема, укључујући и за нас", рекао је он, нагласивши да Москва види дипломатију као једино решење за кризу.

Најновије лансирање је појачало напетост ситуације у односу на Северну Кореју, док су амерички званичници опет говорили ратном реториком и мржњом.

Признајући да ће "многи људи бити повређени и убијени" у случају свеобухватног војног сукоба с Пјонгјангом, сенатор Линдзеј Грахам је рекао да Вашингтон неће имати другог избора него да иде у рат ако се "ствари не промене".

Амерички изасланик у Уједињеним нацијама Ники Хејлеј поновила је обећање америчког председника Доналда Трампа да ће САД уништити Северну Кореју.

Русија је више пута позвала Вашингтон и његове савезнике, као и Северну Кореје да се одрекну конфронтације и прихвате план "двоструког замрзавања", који предвиђа да САД и Јужна Кореја обуставе своје велике вежбе, а Пјонгјанг да суспендује свој нуклеарни и балистички програм. Вашингтон је одбио да размотри план, позивајући се да његова активност не штети Северној Кореји.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у четвртак да својим непријатељским радњама и реториком Вашингтон тражи изговор за уништавање Северне Кореје. Лавров је рекао да су му америчке колеге рекле да следећи маневри у региону највероватније неће бити до пролећа следеће године, него је Вашингтон имадо два маневра у октобру и новембру, провоцирајући одговор Пјонгјанга.

Москва се такође противи обустављању свих веза са Северном Корејом, идејом коју је наговестио Вашингтон, тврдећи да ће, иако би то било "најлакше урадити", то само погоршало ситуацију.