Клинцевич: Реакција на одузимање акредитације у Конгресу САД телевизији РТ мора бити изузетно строга

30-11-2017 06:24:45 | | Фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Државна дума Русије заједно са Саветом Федерације и Министарством спољних послова разрађују одговор на одузимање акредитација телевизији РТ у Конгресу САД, изјавио је заменик председавајућег Државне думе Петар Толстој.

„РТ је одузета акредитација у Конгресу САД након што је регистрован као страни агент. То значи да ћемо поново морати исто да одговоримо и већ, заједно са колегама из Савета Федерације и Министарства спољних послова, разрађујемо наш одговор“, рекао је Толстој новинарима.

Он је истакао да у Русији новинари страних медија немају посебне акредитације у Државној думи, сви их добијају у Министарству спољних послова.

„Али, на пример, можемо да унесемо измене у нормативне акте тако да за медије који се у Русији сматрају страним агентима та акредитација не обухвата улазак у Државну думу“, додао је Толстој.

„Нама се никако не свиђа чињеница да морамо да предузимамо ове реципрочне мере које су далеко од демократских. Ми ни на који начин не желимо да ограничимо слободу говора и могућност рада у Русији за стране новинаре који уопште нису ни за шта криви. Присиљени смо да то урадимо. Али питам се колико ће још корака америчке власти направити да би схватиле да од сада ниједна њихова акција неће остати без одговора?“, нагласио је руски парламентарац.

Са своје стране, први заменик председавајућег Одбора Савета Федерације Русије за одбрану сматра да Савет већ данас треба да се обратити Министарству спољних послова Русије по питању акредитација америчких медија као одговор на дискриминацију РТ и да мере треба да буду строге, али не нужно и реципрочне.

„Реакција Русије на одузимање акредитације у Конгресу САД телевизији РТ мора да буде изузетно строга, али не обавезно реципрочна или симетрична. Морамо коначно да престанемо да се јуримо“, истакао је сенатор.

Клинцевич сматра да руководство Савета Федерације и Одбор за међународне послове „треба што је пре могуће да Министарству спољних послова доставе одговарајуће предлоге“.

„Мислим да то може да се уради већ данас“, додао је Клинцевич.