Антонов: Одузимање телевизији „РТ Америка“ акредитација за Конгрес је непријатељски корак

30-11-2017 06:18:21 | | / vostok.rs |


Одузимање телевизији „РТ Америка“ акредитација за Конгрес је непријатељски корак према Русији, који ће само додатно погоршати руско-америчке односе, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов у разговору са новинарима.

Руски дипломата је додао да је то, такође, директно кршење принципа слободе штампе, који се толико поштује у САД.

„Данашња одлука да се дописницима РТ укину акредитације (у Конгресу) је још један непријатељски корак америчке стране“, нагласио је амбасадор.

„Чини ми се да сви ти кораци само додатно подривају руско-америчке односе. И што је најважније, оно чиме се данас Американци толико поносе је слобода штампе. Ово је директно кршење основног принципа слободе штампе у Сједињеним Америчким Државама“, додао је Антонов.

Одузимање „РТ Америци“ акредитација у Конгресу противно је ранијим изјавама Стејт департмента да регистрација РТ као страног агента неће ометати професионалне активности телевизије, додао је руски амбасадор у САД.

„Данашња одлука је очигледна чињеница како се дела разилазе од речи. Нама је то говорио веома високи званични представник Стејт департмента“, рекао је он.

Министарство правде САД ставило је телевизију „РТ Америка“ на списак страних агената по Закону о страним агенцијама из 1938. године, при томе многи други страни државни медији као што су британски Би-Би-Си, кинески Си-Си-Ти-Ви, француска телевизија „Франс 24“ и немачка радио-станица „Дојче веле“ нису регистровани као такви.

Руски амбасадор Анатолиј Антонов изјавио је током посете Сан Франциску да му Стејт департмент САД неосновано одбија посету руској дипломатској имовини.

Антонов је стигао у Калифорнију где је планирао да од 29. новембра до 3. децембра одржи састанке са стручњацима и пословним круговима и прегледа руску дипломатску имовину у Сан Франциску.

„Све што добијамо од Стејт департмента је неосновано одбијање (да посетимо нашу дипломатску имовину)“, рекао је Антонов.

Почетком септембра, Генерални конзулат Русије у Сан Франциску, трговинска мисија у Вашингтону и просторије трговинске мисије у Њујорку предати су америчким властима на захтев Стејт департмента. Стејт департмент је раније затражио затварање руских објеката до 2. септембра, што је било мотивисано руским предлогом да се смањи број запослених у америчкој дипломатској мисији у Русији. Москва је те акције назвала непријатељским кораком.