Руси преплашили америчке фармере

28-11-2017 02:30:16 | | фото: kremlin.ru/ vostok.rs |


Русија ће ове године постати светски лидер по извозу житарица, јер намерава да, до следеће жетве, на светском тржишту прода 45 милиона тона. Руски силоси су препуни, а цене на њеном тржишту су ниске, па је извоз житарица једини излаз.

Али тај руски рекорд уплашио је америчке фармере.

Поређења ради, у Министарству пољопривреде РФ кажу да су од прошлогодишње жетве извезли 35 милиона тона житарица, од чега је пшенице било 27,1 милион тона.

Иако је минуло лето било кишно, Русија је успела да са поља сакупи рекордну количину. Министарство пољопривреде је саопштило 10. новембра ове године да је пожњевено 137,2 милиона тона житарица, од чега је 88 милиона тона пшенице.

Руски амбициозни извоз, по оцени "Волстрит џурнала", утицао је на пад цене пшенице на светском тржишту. То је разлог што су амерички фармери 2017. посејали пшенице мање него икад.

Руски министар пољопривреде Александар Ткачов каже да је задовољан што је у Русији тако успешна жетва, а о невољама америчких фармера нека се брину њихове власти. Ткачов искрено каже:

- Ми смо срећни да смо са неких тржишта потиснули Американце.

Сада је главни проблем руских произвођача жита где да га складиште, па је логично што настоје да повећају извоз. Ако га не би извозили, морали би да га продају испод цене што би направило огромну штету произвођачима, а неки би се сигурно преоријентисали на друге пољопривредне културе. Главни купци руске пшенице и других житарица су Турска, затим Египат, Бангладеш, Саудијска Арабија, Индонезија, Азербејџан и Нигерија. Русија извози жито у 123 земље.

Да би се схватило зашто су руски произвођачи задовољни зарадом, а амерички кукају, мора се напоменути да је последњих година рубља ослабила у односу на долар. Због тога су руски произвођачи конкурентни, и задовољни су и са садашњим ценама на светском тржишту које су пале у односу на оне пре неколико година.

ИЗВОЗ ОД 55 МИЛИОНА ТОНА

Председника Савеза произвођача житарица у Русији Аркадиј Злочевски каже да руски извоз житарица може да достигне 55 милиона тона. Један од главних проблема кочења извоза је постојећа инфраструктура. Пољопривредницима је ишао наруку пад цена нафте и деривата, али су зато железничари подигли цене превоза.

Б.Влаховић,
Новости