РТ: МОК забрањио учешће на ОИ за пет руских спортиста

28-11-2017 09:10:24 | | фото: © Vladimir Sergeev / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

МОК (Међународни олимпијски комитет) је поништио резултате за још пет руских учесника Олимпијских игара у Сочију 2014. године. Одлука се заснива на налазима контроверзног извештаја Мекларена, заснованог на тврдњама бившег шефа Московске антидопинг лабораторије.

Двојици руских биатлонаца, Јани Романовој и Олги Вилухиној, обе чланови руске женске сребрне екипе, поништени су резултати на Олимпијским играма у Сочију, саопштио је Међународни олимпијски комитет. Осим одузимања сребрне медаље, Вилухина је такође изгубила сребрну медаљу коју је освојила у спринту.

И Романова и Вилухина су се већ повукле из такмичења, а Вилухина најавила одлуку да ће "обесити" своје скије и пушку раније овог месеца.

Алексеју Негодаили и Дмитрију Труненкову, члановима златног боб тима, такође је забrањено учешће, као и Сергеју Чудинову, који је завршио нa петoм месту у скелетону. Свима су такође поништени резултати из Сочија.


Казне су засноване на истрази Дисциплинске комисије МОК-а коју је водио Денис Освалд, који је наводно утврдио да су сви санкционисани спортисти "извршили кршења антидопинг правила". Природа наводних "кршења" је до сада нејасна, а МОК је саопштио да ће објавити детаљно образложење "у догледно време".


Сви спортисти су "проглашени неквалификовани да буду акредитовани у било ком својству за Олимпијске игаре", одлучио је МОК.

Поред додавања нових имена на брзо растућу листу руских зимских спортиста којима је забрањено учешће на предстојећим олимпијским играма, МОК је такође образложио своје аргументе одлуком од 1. новембра када је забрањено познатом руском скијашу Александру Легову да се такмичи на Олимпијади, а којом одлуком су му одузете златне и сребрне медаље које је освојио у Сочију.

Документ од 46 страница, који је објављен у понедељак, открива да је забрана била претежно укорењена у наводне доказе које је дао Григори Родченков, бивши шеф Московске антидопинг лабораторије, који је у Русији оптужен за злоупотребу поожаја. Након што је побегао из Русије, Родченков је постао информатор ВАДА, чије су тврдње постале једина основа извештаја састављеног од стране Ричарда Мекларена, што је довело до забране за више руских спортиста.