Хрватска струја улази у Србију

27-11-2017 10:52:00 | | фото: wisegeek.com/ vostok.rs |


Након Словеније, хрватска струја трошиће се и у Србији. Услов је да се измире дуговања ЕПС-у, а у ХЕП-у очекују да ће то бити решено до краја године.

Два србска града, Краљево и Ваљево, одлучила су на јавном конкурсу да промене добављача електричне енергије — убудуће ће струју за јавну расвету куповати од ХЕП-а.

Хрватски медији су пренели и да им је Србија поставила само један услов — морају прво да подмире дугове Електропривреди Србије.

У ХЕП-у очекују да ће тај процес до краја године бити решен.

„На шта би то личило да сада свако ко дугује некоме за електричну енергију или гас, у једном тренутку каже: па добро, сада ћу да променим снабдевача, снабдеваће ме неко други“, изјавио је Александар Антић, министар енергетике.

„Таква препрека и баријера на тржишту не постоји у Хрватској и у Словенији. Према нашим најсвежијим информацијама, очекују да ће тај процес до краја године бити решен“, истакла је Тина Јакаша, директор ХЕП снабдевања.

Енергетско тржиште у Србији либерализовано је пре четири године. Хрватски медији наводе и да ХЕП већ снабдева компанију Цимос. Иако Електропривреда Србије губи монопол, то је не забрињава јер задржава 98 одсто тржишта.