Шојгу: Време да се говори о новим корацима у решавању сиријске кризе

26-11-2017 10:08:08 | | фото: Пресс-служба Минобороны Росси/ vostok.rs |


Специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан Де Мистура оценио је да је Русија урадила огроман посао да би положила основу за мирно политичко решавање сукоба у Сирији.

Процес израде сиријског устава који је иницирала Русија, као и одржавање избора, биће тема преговора у Женеви, рекао је специјални изасланик УН на почетку састанка с министром одбране Русије Сергејом Шојгуом у Москви.

„Признајем да је ваша земља организовала огроман број скупова како би положила основу политичком процесу. Видећемо сада како то можемо да реализујемо у пракси“, рекао је Де Мистура и додао да се нада да ће састанак опозиције у Ријаду, који је одржан у протекла два дана, донети жељене резултате, односно уједињену опозицију.

„Засад нећу коментарисати састанак у Ријаду, још разматрамо разна питања. Оно што могу да кажем јесте да планирамо да 28. новембра одржимо следећу рунду преговора у Женеви и надамо се да ћемо разговарати о томе како можемо да продужимо процес у вези с уставом и посебно у вези с изборима“, рекао је Де Мистура.

Он је изразио наду да ће „до краја ове године бити дат јасан сигнал сиријском народу да се окреће нова страница и да ће оно што је било веома дуг процес прећи на политичку раван“.

Сергеј Шојгу је рекао је да је дошло време да се говори о новим корацима у решавању сиријске кризе.

Према његовом мишљењу, за разрешење хуманитарне ситуације у послератној Сирији неопходно је, пре свега, да се обнове објекти неопходни за нормално функционисање свакодневног живота.

Шојгу је Де Мистури предложио да се размотри како да се подстакне процес помирења опозиције и званичног Дамаска.

„И, наравно, треба разговарати о широком кругу питања, укључујући програм обнове, указивања хуманитарне помоћи, обнављање објеката инфраструктуре, објеката неопходних за свакодневни живот“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, неопходно је наћи нове приступе и подстицаје за успостављање дијалога званичног Дамаска и опозиције и за прелазак на миран политички процес.

Министар је подсетио да се од времена које је прошло од прве посете Де Мистуре Москви догодило много тога: председник Русије је имао бројне контакте и преговоре, укључујући разговор с председником Сирије Башаром ел Асадом.

„Поред тога, одржани су телефонски разговори с председником САД и другим председницима, укључујући руководство Саудијске Арабије“, подсетио је Шојгу.

У Ријаду је у четвртак опозиција одредила нови састав Високог преговарачког комитета, као и јединствену делегацију опозиције на међусиријским преговорима у Женеви, у којој ће бити 11 људи.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут