БРИКС разматра успостављање система трговања у злату

26-11-2017 08:12:58 | | фото: © Pavel Lisitsyn / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка (БРИКС) разматрају могућност успостављања посебног система трговања у злату, рекао је први заменик председавајућег Централне банке Русије Сергеи Швецов.

"Традиционални (трговачки) систем заснован у Лондону и делимично у швајцарским градовима постаје мање релевантан када се појављују нови трговачки центри, пре свега у Индији, Кини иЈужноафричкој Републици", рекао је Швецов, додавши: "Разговарамо о могућности успостављање јединственог (система) трговине златом у оквиру БРИКС-а и на нивоу билатералних контаката ".


Земље БРИКС-а су велике економије са знатним резервама злата и импресивним обимом производње и потрошње племенитих метала, рекао је званичник. Према његовим речима, нови систем може послужити као основа за даљње креирање нових "бенчмарки".

Банка Русије већ је потписала меморандум о развоју билатералне трговине у злату са Кином. Регулатор планира да формира јединствени трговински систем са Народном Републиком Кином у 2018. години.

"Претпостављамо да треба успоставити трговинске и клириншке везе. Поента је да купци злата треба да одлуче о месту куповине", рекао је Швецов, додавши да ће трговинске везе омогућити учесницима на тржишту да склапају послове о међународним разменама путем централне уговорне стране.


Прошле године, Банка Русије и Народна банка Кине објавиле су планове за стварање платформе која би ујединила трговину златом од стране две највеће светске земље за куповину злата.

Према Светском већу за злато, Русија је највећи званични купац злата и трећи највећи светски произвођач, а Централна банка купује од домаћих рудника преко пословних банака. Током протекле деценије удвостручен је темпо куповине злата, додајући више од 1.250 тона резервама злата. У другом кварталу 2017. године, то је чинило 38 посто укупног злата које су купиле централне банке.