Русијa би могла да припремити други талас реципрочних мера против америчких медија

23-11-2017 07:06:32 | | фото: AP/ vostok.rs |


Уколико САД појачају мере против руских медија у иностранству, Русијa ће морати да припреми други талас реципрочних мера, изјавио је шеф комитета за цивилно друштво Државне думе Русије Сергеј Гаврилов.

Како је рекао, актуелне мере које је припремило руско Министарство правде нису адекватне.

„Сматрамо да је неопходно припремити одлучније мере како би се спречиле непријатељске намере организација које потпадају под оквире страних агената. Актуелне мере нису довољне и не представљају адекватан одговор на одлуку америчких власти против руских медија у тој земљи“, истакао је Гаврилов.

Државна дума је прошле среде подржала амандман према којем би страни медији који примају средства из иностранства могли у Русији да буду препознати као „страни агенти“.

Одлуку о томе који медији ће бити класификовани као „страни агенти“ доносиће Министарство правде.

С тим у вези, Министарство правде Русије послало је писмо на адресе „Гласа Америке“, „Кавкаске реалности“, „Кримске реалности“, „Сибирске реалности“, регионалног пројеката „Идеална реалност“, телевизије „Данас“, радија „Слободна Европа“, татарско-башкирске редакције радија „Слободна Европа“ и пројекта „Фактограф“, у којем их обавештава да могу да буду проглашени за стране агенте.