РТ: Либанска војска у пуној борбеној готовости да би се супротставила "израелском непријатељу"

21-11-2017 04:06:50 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Командант либанске војске наредио је пуну борбену готовост како би се супротставила "израелском непријатељу" на јужној граници.

Наредба је уследила након што су арапске земље, укључујући и Саудијску Арабију, позвале на јачање утицаја на либански Хезболах.

"Војска мора бити спремна да се суочи са претњама израелског непријатеља и његових непријатељских намера против Либана", рекао је начелник Генералштаба либанске армије Џозеф Аун. Он је такође позвао војску да сарађује са снагама Уједињених нација у Либану према Резолуцији Савета безбедности УН 1701, усвојеној за решавање сукоба између Израела и Либана 2006. године.

Саопштење је објављено након што је либански председник Мајкл Аун рекао да се "израелски напади још увек настављају и да је право Либана да се супротстави и спроведе своје планове свим расположивим средствима".

Упозорење председника Ауна поновио је и либански министар спољних послова Гебран Басил, који је такође упозорио Тел Авив да изазова рат.

"Либан је спреман да делује, али ће учинити све да спречи инвазику Израела", рекао је Басил за РТ.

"Требало би да обуздамо Израел да започне рат, јерће Либан сигурно победити", рекао је он.

Либан пролази кроз дубоку политичку кризу након што је премијер Сад Харири изненада поднео оставку 4. новембра у телевизијској изјави из Саудијске Арабије. У својој оставци, Харири је оптужио Иран и шитску Хезболах милицију за подстицање сукоба у арапским земљама.

Арапска лига је у недељу позвала на хитан састанак у Каиру, оптуживши Иран за дестабилизацију региона. Лига је описала и Хезболах као терористичку организацију, али није предузела било какве акције против било кога. Ахмед Абул Гејт, генерални секретар Арапске лиге, рекао је да се чланови могу обратити Савету безбедности УН-а како би разговарали о могућим корацима против Исламске републике Иран.

Касније је Техеран одбацио оптужбе Арапске лиге, саопштивпи да су "пуне лажи" и производ саудијског "притиска и пропаганде". Портпарол иранског министарства спољних послова Бахрам Гасеми позвао је Саудијску Арабију да заустави своје "варварске нападе" у Јемену. Он је такође позвао Ријад да укине ембарго према Катару, земљу која има блиске везе са Техераном.

Председник Либана Аун је бранио Хезболах, рекавши да је његова земља деценијама подложна израелским инвазијама и стога има право да се штити. Аун је одбацио "инсинуације које оптужују либанску владу за партнерство у терористичким акцијама".

"Либан се суочавао са израелским агресијама од 1978. до 2006. године и успио је ослободити своје територије", додао је он.

Саудијска Арабија, регионални ривал Ирана, недавно је захтевала да либанска влада извши притисак на Хезболах да се разоружа, а такође је запретила да ће предузети мере против иранског "агресивног" учешћа у пословима Јемена и Либана. Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел Ал Џубеир рекао је да Ријад "одговара на агресију, те да је доста било".