Матвијенкова: Русија веома високо цени независну позицију Србије о антируским санкцијама

20-11-2017 02:49:34 | | / vostok.rs |


Русија веома цени независну позицији Србије о антируским санкцијама, без обзира на притиске од стране Запада на Београд, изјавила је предсеник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко у србском парламенту.

"Током своје дуге историје, Србија је често била предмет грубих спољних притисака. Ми никада нећемо заборавити трагичне догађаје који су се претворили у агресију на вашу земљу од стране Запада деведесетих година, чији је резултат био, у ствари, наметнуто комадање једне суверене европске државе и насилна промена унутаревропских граница", истакла је Матвијенкова.

„Недопустиво је да вас данас поново стављају пред вештачки избор: или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке савремене државе са било којим партнерима. Данас је Србија једна од малобројних земаља у Европи која брани управо овакав став. У свету нема пуно земаља које имају привилегију реалног суверенитета. Србија и Русија су баш овакве земље“, казала је Матвијенкова.

Она је истакла да Русија високо цени "позицију Србије, која се упркос притиску трећих земаља, чврсто противи незаконитим антируским санкцијама у циљу одвраћање Русије".

Она је нагласила да је такав став Србије истинско пријатељство оличено у акцији која захтева знатну храброст.

"То немају све земље, а ви имате", рекла је Матвијенкова.

„Ми у Русији никада нећемо заборавити трагичне догађаје који су били резултат агресије Запада на вашу земљу '90-их година и чији је резултат било принудно комадање савремене европске државе и насилна промена граница“, навела је она.

„Русија је подржавала, подржава и подржаваће Србију кад је реч о Косову. Нисмо и нећемо признавати самопроглашену независност Косова. Захвални смо Србији, србском народу и руководству што они не признају и не прихватају незаконите санкције против Русије“, рекла је Матвијенкова.

Она је подсетила да су пре 73 године фашистички освајачи били заједнички поражени, а Београд ослобођен. Русија доследно подржава и подржаваће грађане Србије у косовском питању, казала је она.

"Са ове трибине желим да вас уверим да Србија може да рачуна на подршку Русије и нашег народа", закључила је Матвиијенкова.