Министри спољних послова Русије, Ирана и Турске констатовали смањење нивоа насиља у Сирији

19-11-2017 05:55:36 | | / vostok.rs |


Министри спољних послова Русије, Ирана и Турске, Сергеј Лавров, Мухамед Џавад Зариф и Мевлут Чавушоглу, на састанку у Анталији су констатовали да је смањен ниво насиља у Сирији, што омогућава да се пређе на политичко решење кризе у тој земљи, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије објављеном након састанка.

Трилатерални састанак министара одржан је у Анталији и био је посвећен решавању сиријске кризе. Преговори министара претходе руско-иранско-турском самиту на највишем нивоу који ће се одржати 22. новембра у Сочију. Преговори су трајали око два сата.

„Министри су разменили мишљења о широком комплексу питања о решавању ситуације у Сирији. Размотрене су основне тенденције у развоју војно-политичке ситуације у овој земљи у контексту завршавања разарања упоришта међународног тероризма и функционисања зона деескалација створених у оквиру Астанског процеса оружаног сукоба. Стране су констатовале смањење нивоа насиља у Сирији, што омогућава да се спроведе прелаз од оружаног сукоба до политичког решења“, истиче се у саопштењу Министарства.

Осим тога, министри су разговарали о припремама за сазивање Конгреса националног дијалога Сирије у Сочију.

„Истакнута је усмереност ове иницијативе на враћање поверења између Сиријаца и превођење регулисања свих националних питања на раван инклузивног међусиријског дијалога с циљем тражења и постизања компромиса у интересу јединствене и снажне Сирије, како је предвиђено Резолуцијом 2254 Савета безбедности УН“, додаје Министарство.

Министри спољних послова такође су се договорили о препорукама о свим „кључним питањима организовања Конгреса сиријског националног дијалога који ће бити саопштени председницима Русије, Ирана и Турске уочи њиховог састанка у Сочију 22. новембра“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут