Путин: Уверен сам да ће садашње и будуће генерације учинити све за добробит и процват отаџбине

19-11-2017 10:51:58 | | фото: Константин Завражин/ РГ/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је на церемонији откривања споменика цару Александру Трећем на Јалти да је тај император дао велики допринос развоју земље, економији и политичкој улози Русије.

Споменик је постављен у Ливадијском парку, на месту на којем се налазило здање Малог дворца, у којем је 1. новембра 1894. године умро Александар Трећи.

Дворац је био омиљено место императора у Ливадији. У годинама Великог отаџбинског рата здање је срушено.

„Уверен сам да ће садашње и будуће генерације, као и наши велики преци, учинити све за добробит и процват отаџбине“, рекао је Путин.

„Откривамо споменик истакнутом државном делатнику и патриоти“, рекао је Путин и додао да је император осећао огромну личну одговорност за судбину Русије.

„Чинио је све за развој и јачање државе“, рекао је руски председник и подсетио да су Александра Трећег звали „Цар-миротворац“.

„Александар Трећи је бранио интересе земље директно и отворено. И таква је политика омогућила раст утицаја Русије, јачања њеног ауторитета у свету. Бурно и динамично се развијао индустријски потенцијал земље. Било је усвојено за то време напредно радно законодавство, које је предњачило у поређењу с праксом у многим другим земљама и које је штитило радничка права. Отварале су се фабрике, нове гране индустрије, ширила се мрежа железнице“, рекао је Путин.

Он је додао да је у периоду владавине Александра Трећег почело суштинско наоружавање армије.

„Он је сматрао да јака, суверена, самостална држава мора да се ослања не само на економску и војну моћ него и на традицију, да је важно да велики народ чува свој идентитет, а да напредак није могућ поштовања историје, културе и духовних вредности“, рекао је Путин.

Споменик Александру Трећем представља скулптуру императора који седи, ослоњен на мач. На белом мермерном постољу урезан је натпис: „Император сверуски Александар Трећи“, а испод њега позната реченица: „Русија има само два савезника – армију и флоту“.