Уљанов: Сва одговорност за прекид делатности Специјалног механизма истраге лежи на Вашингтону

18-11-2017 10:41:27 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Мандат Специјалног механизма истраге Организације за забрану хемијског оружја и Уједињених нација за Сирију могао би да буде продужен само ако се узму у обзир сви руски предлози, Москва је спремна за консултације, изјавио је представник Министарства иностраних послова Русије Михаил Уљанов.

„У техничком продужавању не видимо смисао. Могуће је одржати консултације и, уколико оне буду продуктивне, после неког времена, Савет безбедности може да донесе одлуку о обнављању делатности Специјалног механизма истраге. Сада нема апсолутно никакве потребе да се жури“, рекао је Уљанов.

Он је додао да „невиђени непрофесионализам и одсуство одговорности руководства Специјалног механизма истраге које је испољио господин Едмон Муле Русија више неће трпети“.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је за прекид тог механизма одговоран Вашингтон.

„Сва одговорност за прекид делатности Специјалног механизма истраге лежи на Вашингтону и земљама-чланицама Савета безбедности Уједињених нација које га подржавају. Руска страна је спремна за консултације ради изласка из ове ситуације“, наведено је у саопштењу.

На заседању Савета безбедности УН Русија је јуче блокирала амерички нацрт резолуције о продужавању мандата Специјалног механизма истраге. Документ је подржало 11 земаља, против су биле Русија и Боливија, а Кина и Египат су били суздржани.

На гласање је касније био изнет и руски нацрт резолуције о Специјалном механизму истраге, у чијој су изради учествовале и Кина и Боливија. Документ је добио четири гласа подршке, а против њега су гласале САД, Велика Британија, Француска, Шведска, Украјина, Италија и Уругвај. Четири чланице Савета безбедности — Етиопија, Јапан, Египат и Сенегал — биле су суздржане.

Заједнички механизам УН-ОЗХО за истрагу о случајевима употребе хемијског оружја у Сирији 26. октобра је Савету безбедности УН доставио извештај о инцидентима у Хан Шејхуну 4. априла ове године и Ум Хошеу 15. и 16. септембра прошле године.

Експерти су у првом случају закључили да су сиријске снаге наводно употребиле сарин, а да су у другом терористи ДАЕШ-а користили иперит.

Руска страна је уверена да је извештај заснован на сумњивим чињеницама, које су добијене „са стране“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут