Грушко: Шта ће нам поверење, ако оно не утиче на политику?

17-11-2017 09:21:19 | | фото: © AP Photo / Geert Vanden Wijngaert/ vostok.rs |


Због повећања учешћа свих чланица НАТО-а у буџету организације до два одсто националног БДП-а појавиће се претња да то неће отићи на борбу против тероризма, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„То ће значити да ће укупни расходи Европе достићи око 400 милијарди долара, што је апсолутно прекомерна сума, чак и са узимањем у обзир реалних анализа и претњи“, нагласио је дипломата у свом говору у Руској академији наука.

Према његовим речима, постоји „велика опасност“ да ће значајан део средстава „отићи на куповину наоружања за такозвану борбу против великих противника“.

Грушко је нагласио да руски војни буџет према првим прорачунима износи око 50 милијарди долара, док укупни војни буџет европских чланица Алијансе тренутно достиже око 270 милијарди евра.

Стални представник је изјавио да ће број америчких војника у Европи након завршетка руско-белоруских војних вежби „Запад 2017“ бити повећан између 2 до 4 пута.

„Шта ће нам поверење, ако оно не утиче на политику?“, обратио се Грушко европским амбасадорима који су присуствовали догађају.

Он је подсетио да су се државе-чланице НАТО-а у својим изјавама плашиле да ће руска војска остати у Белорусији након њиховог завршетка.

„У Белорусији нема никакве руске војске“, нагласио је руски дипломата.