Лавров: Највећа опасност у Сирији су штићеници САД из разних милитантних група

15-11-2017 08:28:23 | | фото: © РИА Новости / Виталий Белоусов/ vostok.rs |


Највећа опасност у Сирији су штићеници САД из разних милитантних група, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ако се размотри ко представља највећу опасност, то су штићеници Сједињених Америчких Држава, различити страни терористи, борци који се прикључују оним групама оружане опозиције које подржавају САД“, рекао је Лавров.

Он је додао да Москва има много питања за Вашингтон о америчкој мисији у Сирији.

„Што се тиче Абу Камала, то није једини случај када САД спашавају терористе. Сећамо се како је при заузимању Раке, а пре тога Мосула у Ираку, отварале фигуративне капије за ДАЕШ“, рекао је Лавров. „Има много питања за САД и у вези са тиме какви су њихови циљеви у Сирији, јер ми је амерички државни секретар Рекс Тилерсон више пута говорио да је једини амерички циљ у Сирији уништавање ДАЕШ-а.“



Министар је навео да је Москва са Вашингтоном разговарала рад зона деескалације на југозападу Сирије и то је отворени споразум, чији текст можете да прочитате.

„Оно што смо конкретно разговарали са Американцима је механизам функционисања зона деескалације на југозападу Сирије“, изјавио је министар. „Овај споразум је отворен, његов текст можете прочитати. У његовој припреми осим нас и Американаца су учествовали представници Јордана. Одржане су консултације са Израелом, с обзиром да се ова зона налази у непосредној близини Голанских висоравни“, истакао је Лавров.

На преговорима са САД није говорило о повлачењу проиранских снага из Сирије, коментарисао је Лавров изјаве Стејт департмента о одређеним споразумима са Русијом о повлачењу проиранских формација из Сирије.

„Није било речи ни о каквом Ирану, а камоли о проиранским формацијама“, изјавио је руски министар. „Када говоримо о проиранским снагама, вероватно ће неко бити у искушењу да скоро читаву сиријску војску назове проиранском. Зар би она требало да капитулира? По мом мишљењу, то су пусте жеље“, додао је Лавров.

Он је додао да Москва сматра да ће успеху Женевског процеса о Сирији помоћи разговори у Астани и сазивање Конгреса сиријског националног дијалога.

„Изјава коју су одобрили руски и амерички председник Владимир Путин и Доналд Трамп, заиста садржи референцу на значај Женевског процеса“, рекао је Лавров.

„Изјава позива све сиријске стране да подрже политички процес у Женеви. А даље стоји врло битан додатак: "и напоре који омогућавају или доприносе његовом успеху". Напори који доприносе успеху Женевског процеса су, пре свега, оно што се ради у Астани и, надамо се, да ће допринос дати и сазивање Конгреса сиријског националног дијалога“, истакао је Лавров.

Лавров је нагласио да су успеси Астанског процеса о Сирији допринели да спољни играчи престану да подржавају захтеве опозиције за хитну смену режима председника Сирије Башара Асада.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут