Матис: УН су дозволиле САД-у да уђе на територију Сирије

14-11-2017 06:37:21 | | фото: Safin Hamed/AFP/Getty Images/ vostok.rs |


Директор Пентагона, Џејмс Матис, сматра да су Уједињене нације дозволиле САД да уђу на територију Сирије, пошто су усвојиле резолуције против терористичке групе ДАЕШ.

„Уједињене нације су изјавиле да ми у принципу можемо да јуримо ДАЕШ. И ми смо тамо да бисмо их уништили“, одговорио је Матис на питање новинара какве су правне основе за присуство Сједињених Америчких Држава у Сирији.


„Али то не значи да ћемо једноставно отићи и дозволити да тамо искочи ДАЕШ 2.0, а ми се претварамо да смо изненађени. Стога нам требају напори у Женеви под окриљем УН да бисмо кренули напред“, додао је Матис на конференцији за медије.


Коалиција од неких 70 чланица под вођством САД изводи ваздушне нападе, као и копнене и ракетне нападе на терористичку групу ДАЕШ у Сирији и Ираку. Савет безбедности УН није дао дозволу Сједињеним Америчким Државама за војне операције у Сирији.


Сиријске власти инсистирају на томе да је америчко присуство у Сирији незаконито, јер се спроводи без дозволе владе државе. Русија, која врши нападе на ДАЕШ у Сирији, то ради на позив званичног Дамаска.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут