Путин: Рад Русије, Турске и Ирана по питању Сирије доноси видљив резултат

14-11-2017 08:00:52 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский Перейти/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је да је ниво насиља у Сирији смањен, те да су се стекли услови за спровођење међусиријског дијалога.

Како је рекао на заједничкој конференцији за новинаре са лидером Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију, рад Русије, Турске и Ирана, као земаља-гараната, доноси видљив резултат.

„Информисао сам Ердогана о недавним преговорима у Ирану, као и о заједничкој изјави Русије и САД о Сирији“, рекао је Путин и додао да је неопходно наставити са напорима како би дошло до дугорочне стабилизације ситуације у Сирији.

Он се осврнуо и на пројекте које Русија реализује у Турској истакавши да руска корпорација за нуклеарну енергију „Росатом“ ускоро започиње реализацију пројекта изградње нуклеарне електране „Акуја“.

Ердоган је такође потврдио да су се стекли основи како би се прешло ка проналаску политичког решења сиријске кризе и истакао да су преговори у Астани и увођење зона деескалације допринели смањењу насиља у Сирији.

Ердоган се, са друге стране, осврнуо и на билатералне односе Турске и Русије, рекавши да се Анкара залаже за укидање преосталих ограничења у трговинским односима.

Он је искористио прилику и позвао руског председника да допутује у Турску како би присуствовао полагању камена темељца и почетку радова на изградњи нуклеарне електране „Акуја“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут