Песков: Предстојећи састанак Путина и Трампа добра прилика за размену мишљења о најхитнијим питањима

10-11-2017 09:58:07 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Позив председника САД Доналда Трампа да заједно са Русијом ради на решавању ситуације у Северној Кореји у складу је са ставом Москве о значају заједничких напора, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Председник Путин више пута је говорио о потреби за блиском сарадњом свих заинтересованих страна у интересу решавања севернокорејске кризе, и у том плану позив за сарадњу и интеракцију за решавање овог проблема, који је изразио председник САД, свакако звучи у најмању руку у складу са доследном и свима добро познатом политиком нашег председника“, одговорио је Песков на питање да коментарише да ли се виђење Вашингтона о заједничком решењу кризе поклапа са мишљењем Москве.

Предстојећи састанак председника Русије Владимира Путина и америчког председника Доналда Трампа је добра прилика за размену мишљења о најхитнијим питањима, како међународним тако и билатералним, рекао је Песков.

„Што се тиче садржаја састанка, нема договореног дневног реда, очигледно је да ће ово бити добра прилика… Још једном понављам, у сваком случају на маргинама самита оба председника ће имати прилику да више пута разговарају ако то буду сматрали потребним. И, наравно, ово ће бити добра прилика за размену мишљења о најхитнијим питањима, како међународним тако и билатералним“, истакао је Песков.

„Као и раније, одговарајуће службе настављају да усклађују тачно време, место и могући формат састанка, тако да то још нећемо објављивати. Надамо се да ће се у најближе време ово усклађивање завршити и моћи ћемо да вас, у складу са тиме, обавестимо“, додао је он.

Раније је помоћник руског лидера Јуриј Ушаков изјавио да ће се састанак председника Русије и САД одржати у петак. Одговарајући на питање о овом датуму да ли је то грешка, Песков је рекао да се разматра тај датум, „а ми ћемо саопштити о томе у потпуности када се усагласимо са америчким партнерима“.

„Још нисмо у потпуности усагласили све детаље“, рекао је Песков и поновио да ће „Путин и Трамп учествовати на самиту АПЕК-а, тако да ће се свакако срести“.