Захарова: Тврдње Хејлијеве да је Дамаск употребио хемијско не служе на част ни са становишта здравог разума

09-11-2017 02:56:02 | | Фото: © РИА Новости/Валерий Мельников/ vostok.rs |


Изјаве шефа заједничког механизма УН и ОЗХО о истрази употребе хемијског оружја у Сирији Едмона Мулеа о „сиријском пореклу“ сарина употребљеног у Хан Шејхуну су неоправдане, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу.

Инцидент са хемијским оружјем у сиријском Хан Шејхуну догодио се 4. априла. Мисија Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) за утврђивање чињеница 29. јуна је доставила извештај заједничкој мисији да је на том месту употребљен сарин. Након тога, мисија је започела рад на утврђивању починилаца напада. Стручњаци заједничке мисије закључили су да је у првом случају „Сирија Арапска Република одговорна за употребу сарина“.

Захарова је навела да је Русија скренула пажњу на изјаву шефа мисије, који је „чим је то било могуће, похвалио методологију коју је употребио механизам и представио његов рад као професионалан и непристрасан“.

„Желела бих посебно да скренем пажњу, он није одговорио ни на једно од наших конкретних питања која се тичу неслагања налаза извештаја мисије са строго научним приступом. И даље крајњу збуњеност изазива неадекватност са становишта теоријске науке, а и логике, и упорност господина Мулеа са којом он наставља да тврди да је сарин који је употребљен у Хан Шејхуну сиријског порекла“, нагласила је Захарова.

Тврдње америчке амбасадорке у УН Ники Хејли да је Дамаск употребио хемијско оружје су неосноване и неадекватне алузије на рачун Русије и не служе на част Хејлијевој, додала је Захарова.

„Што се тиче говора америчког амбасадора на заседању, овде нема ничег новог (ни по стилу ни по текстури) — неосноване оптужбе Дамаска за употребу хемијског оружја, апсолутно неадекватни наговештаји на рачун Русије, што америчком амбасадору у Уједињеним нацијама не служи на част ни у смислу дипломатских етике, ни са становишта здравог разума“, нагласила је Захарова.

Извештај о инцидентима у Хан Шејхуну од 4. априла 2017. године и Ум Хошеу 15. и 16. септембра 2016. године представљен је Савету безбедности УН 26. октобра. Стручњаци заједничког механизма закључили су да је у првом случају „Сиријска Арапска Република одговорна за употребу сарина“, а у другом „ДАЕШ одговоран за коришћење сумпорног иперита“.

Сирија је званично одбацила закључке извештаја. Министарство спољних послова Русије критиковало је извештај, наводећи да ће наредне недеље представити детаљнију анализу. Стална мисија Русије у УН назвала је последњи извештај о хемијским нападима у Сирији аматерским.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут