Сафронков: Истрага комисије УН и ОЗХО о хемијском нападу у Сирији дубоко разочаравајућа

08-11-2017 08:19:55 | | / vostok.rs |


Резултати истраге комисије УН и ОЗХО о хемијском нападу у Сирији не би били у стању да издрже било какву критику, саопштио је заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков на седници Савета безбедности.

Према његовим речима, истрага је „дубоко разочаравајућа“, а извештај који су припремили експерти је веома просечан.

„У раду постојећих међународних структура, у контексту сиријског хемијског досијеа, откривени су системски недостаци. Резултати њихових истрага о инцидентима уз употребу отровних супстанци дубоко разочаравају. Мандати су се испуњавали селективно и без коришћења бројних метода и средстава, као што су узимање узорака, испитивање сведока и прикупљање доказа непосредно на лицу места“, изјавио је он.

Према његовим речима, мисија је наставила истрагу инцидента са даљине, а извештај стручњака је пут противречности.

„Није објашњено на који начин је употребљен сарин нити како је он допремљен на место догађаја“, додао је он.

Како је додао дипломата, „постоји основа да се претпостави“ да су инцидент у Хан Шејхуну од 4. априла, за који се одговорност пребацује на Дамаск, заправо изазвали милитанти. Сафронков је критиковао Заједнички механизам УН и ОЗХО због истрази хемијских напада која је, према његовим речима, рађена на даљину, без посећивања места инцидента.

Сафронков је предложио да се повећа ефикасност мисије за истраживање хемијских напада у Сирији, јер би у супротном такав сценарио могао да постане оруђе разрачунавања са властима земаља.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут