Руски уметници „претња“ националној безбедности Украјине

08-11-2017 10:55:09 | | фото: Reuters/ vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко потписао је закон који је усвојила Врховна рада којим се забрањује гостовање руских глумаца за које Кијев сматра да представљају „претњу националној безбедности“.

Прес-служба шефа државе је потврдила ову информацију. Закон ће ступити на снагу од дана његовог објављивања у Службеном гласнику.

Рада је 5. октобра усвојила закон којим се забрањује гостовање руских уметника који су се нашли на „црној листи“ Министарства културе Украјине. Документ такође садржи посебне захтеве о организацији гостовања Руса.

Организатор мора 30 дана пре одржавања концерта да Служби за безбедност Украјине пошаље захтев за добијање информација о томе да ли уметник испуњава захтеве за наступ на територији те земље.

СБУ ће током десет дана од тренутка добијања размотрити захтев и дати одговор организатору. Тек након тога организатор може да закључи уговор са уметником. У случају кршења закона, организатор гостовања може да добије казну од 50 до 100 минималних плата — између 6.000 и 12.000 долара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут