Сухој „суперџет 100“ преко Италије до европских купаца

07-11-2017 11:22:37 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија и Италија постигле су сагласност да се преко те земље руски путнички авиони Сухој „суперџет 100“ неометано извозе европским купцима, саопштила је руска агенција за ваздушни саобраћај „Росавијација“.

Како се наводи, споразум о реализацији испоруке руских комерцијалних авиона који је „Росавијација“ потписала са италијанском агенцијом за ваздушни саобраћај подразумева да та земља признаје производњу авијационе технике у Русији и омогућава неометан извоз свих авиона типа „суперџет“ у Европу.

„Успели смо да приближимо наше исходиште и да припремимо читав низ процедура у веома кратком периоду, чиме је даља сарадња формализована“, оцењује „Росавијација“.

Истовремено, додаје се да ће овај документ учврстити билатералну сарадњу Русије и Италије будући да овај споразум иде наруку руским произвођачима авијационе техника.

„Суперџет 100“ је мањи путнички млазни авион капацитета до 108 путника, а идеја је да буде директни конкурент пре свега украјинском Антонову Ан-158, затим бразилском „ембраер е-џету“ и канадском „бомбардије ЦРЈ“ серији.