Антонов: Сви моји захтеви за одржавање састанка у Конгресу одбијени

05-11-2017 11:02:10 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама изразио је наду да ће се дипломатска ситуација покренути са мртве тачке.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је да су амерички конгресмени одбили његове захтеве за састанак.

„Сви моји захтеви за одржавање састанка у Конгресу су одбијени. Али драго ми је што су америчког амбасадора у Русији Џона Хантсмана наши парламентарци топло примили и изразили спремност да са њим сарађују. Можда ће то омогућити да се ситуација помери са мртве тачке“, рекао је Антонов новинарима на маргинама Осме конференције Руско-америчке научне асоцијације у Чикагу.

У октобру је председавајући Одбора за финансијска тржишта Државне думе Русије Анатолиј Аксаков рекао за Спутњик да су амерички сенатори одбили да се састану са њим током његове посете Сједињеним Америчким Државама на годишњем састанку Америчко-руског пословног савета у Њујорку.

Антонов је, међутим, такође рекао да ће на својим предстојећим састанцима са члановима америчког кабинета покренути питање обнављања контаката безбедносних агенција и министара одбране.

„Ускоро ћу имати више састанака са неким министрима америчке администрације. Нестрпљиво их очекујем. Крајње је време да се размишља о обнављању контаката на нивоу директора безбедносних агенција“, рекао је Антонов. Он је додао да би и за америчке и за руске министре одбране било корисно да одржавају састанке. „Они имају питања о којима треба да разговарају“, истакао је амбасадор.

Руски амбасадор такође је нагласио да Москва жели да види интензивније контакте обавештајних служби Русије и Сједињених Америчких Држава.

„Имамо неке контакте, али као неко ко се бави односима САД и Русије, желим више, дубље и ефикасније контакте“, рекао је Антонов новинарима.

Антонов је додао да би евентуални састанак председника Владимира Путина и Доналда Трампа на маргинама предстојећег самита АПЕК-а допринео миру у свету.

„Контакти шефова држава су корисни. Уколико би се двојица лидера састала, то би допринело миру у свету“, рекао је он.

Антонов је нагласио да постоји широк спектар питања о којима двојица председника треба да разговарају, укључујући и борбу против тероризма, као и решавање сиријског сукоба и кризе у Северној Кореји.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут