РТ: Од оружја до пољопривреде - Русија постаје глобални лидер у производњи житарица

04-11-2017 07:28:06 | | фото: © Maksim Bogodvid / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Извоз руске пшенице порастао је за скоро четвртину у првих десет месеци 2017. године, према подацима Министарства пољопривреде РФ. Русија сада зарађује више од извоза житарица него од продаје оружја.

Извоз пшенице порастао је за 23 одсто на 10,6 милиона тона, а укупна продаја руских житарица порасла је за 28,4 одсто на 16,9 милиона тона.

"Ове године Русија ће снабдети великим количинама жита инострана тржишта. Конкретно, извоз пшенице може износити 32 милиона тона", изјавио Александр Корбут, потпредседник Руске уније за житарице.

Прошле године Русија је извезла 27,1 милион тона пшенице, иза светског лидера САД. У 2016. години руски пољопривредници су имали највећу жетву за скоро последњих 40 година.

Корбут је такође рекао да се квалитет руске пшенице значајно побољшао због бољег времена.


Русија планира сакупи око 130 милиона тона житарица током овогодишње сезоне, од којих је око 45 милиона тона за продају у иностранство, према саопштењу министарства. Извоз јечма се скоро удвостручава из године у годину, те сада износи 2,52 милиона тона, док је продаја кукуруза порасла на 19,5%, односно на 1,23 милиона тона.

Раније ове године, министар пољопривреде Александар Ткачев изјавио је да ће принос који је предвиђен за 2017. повећати извоз руског зрна и помоћи држави да постане глобални лидер.

Министар је истакао важност проширења удела агроиндустријског сектора у руској економији. A
гроиндустријски сектортренутно чини само четири одсто БДП-a земље.