Косачов о санкцијама Канаде: Отворени непријатељски акт једне државе

04-11-2017 10:39:57 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Шеф Mеђународног комитета Савета федерације Константин Косачов оценио је санкције Русији које је увела Канада непријатељским чином који заслужује реципрочни одговор.

„Желео бих да поручим Канађанима да своје идеолошке амбиције не задовољавају на наш рачун. За то их нико није овластио. То се не може разматрати као нека реципрочна мера или као санкције какве познају УН“, написао је Косачов на Фејсбуку.

„То је отворено непријатељски акт једне државе према другој, који захтева, у најмању руку, реципрочни одговор“, нагласио је он.

По његовом мишљењу, могуће је да ће ускоро бити потребно да државе направе свој „списак Браудера“ страних лица која су имала одлучујућу улогу у погоршању односа са Русијом, „како би народ тих држава знао своје ‘јунаке‘ и могао да их укључи у одлуку када се наредни пут постави питање зашто су тако лоши односи са овом или оном нуклеарном силом, највећом државом на свету и сталном чланицом СБ УН“.

Министарство иностраних послова Канаде је увело санкције против 30 држављана Русије. Све особе које су на канадском списку биле су спомињане у разним редакцијама „Закона Магнитског“ у САД.

Канадски „Закон Магнитског“, који подразумева санкције против чиновника осумњичених за корупцију и нарушавање људских права, ступио је на снагу 19. октобра. Оригинални „Закон Магнитског" усвојен је 2012. у САД. Њиме су утврђене персоналне санкције против особа које одговарају за поштовање људских права у Русији.