Русија реципрочно одговорила на санкције Канаде

04-11-2017 10:37:59 | | / vostok.rs |


Русија је реципрочно одговорила на санкциони списак Канаде, доневши одлуку да забрани улазак у Руску Федерацију за неколико десетина Канађана, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Министарство спољних послова Канаде је увело санкције против 30 држављана Русије. Све особе које су на канадском списку биле су спомињане у разним редакцијама „Закона Магнитског“ у САД.

„Принуђени смо да делујемо као у огледалу. Полазећи од принципа узајамности, усвојена је одлука да се забрани улазак у Руску Федерацију низу канадских делатника“, наведено је у саопштењу.

У коментару Министарства иностраних послова Русије наведено је да је списак Канађана којима је забрањен улазак у Русију „дугачак, на њему су десетине презимена“.

„Реч је о русофобично настројеним држављанима Канаде који су се плански бавили рушењем билатералних односа“, наглашено је у саопштењу.

Канадски „Закон Магнитског“, који подразумева санкције против чиновника осумњичених за корупцију и нарушавање људских права, ступио је на снагу 19. октобра. Оригинални „Закон Магнитског“ усвојен је 2012. у САД. Њиме су утврђене персоналне санкције против особа које одговарају за поштовање људских права у Русији.