САД: Избор Руса за прикупљање биоматеријала за потребе САД случајан

01-11-2017 09:35:58 | | / vostok.rs |


Избор Руса за прикупљање биоматеријала за потребе САД није био намеран, радови су повезани са проучавањем мишићно-скелетног система, рекао је за РИА Новости представник команде за ваздухопловну обуку америчког ваздухопловства.

Према уговору објављеном 19. јула на сајту америчке Федералне службе за набавке, војно ваздухопловство је заинтересовано за куповину 12 узорака РНК и 27 узорака синовијалне опне која производи синовијалну течност неопходну за функционисање зглобова.

Према речима представника Команде Боа Даунија тренутно центар за молекуларна истраживања 59. медицинске ваздухопловне групе спроводи „истраживања мишићно-скелетног система за идентификацију различитих биомаркера повезаних са повредама“.

Дауни је напоменуо да су за истраживање била потребна два сета узорка — са болестима и контролни узорци РНК и синовијалне опне. Први сет је обезбедила „америчка компанија“.

„У захтеву (истраживачког центра) није било прецизирано где треба да се набаве узорци. Међутим, да би се студија наставила, били су потребни слични узорци. Пошто је оригинални снабдевач обезбедио узорке из Русије, који су били погодни за првобитну групу болести, онда је и контролна група узорака такође требало да буде руског порекла“, истакао је Дауни.

„Интегритет истраживања представља његов циљ, а не порекло (узорака)“, додао је саговорник агенције.