Путин: Знати, сећати се и осуђивати, а тек потом праштати

31-10-2017 08:09:25 | | Александар Неменов / Ројтерс/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је да снажно осуђује политичке репресије у доба Совјетског Савеза истакавши да су оне постале трагедија за народ и ударац нацији, чије се последице још увек осећају.

Према његовим речима, милиони људи су проглашавани непријатељима народа на основу апсурдних пресуда, убијани, сакаћени и пролазили кроз патњу у затворима и радним логорима.

Путин је у говору на откривању споменика посвећеног жртвама чистки нагласио да не може бити оправдања за репресију, али и додао да је дужност Русије да се не дозволи заборав.

„Наши потомци морају да памте трагедију репресије, али то не значи да треба позивати на свођење рачуна. Данас је важно да се ослањамо на вредности попут поверења и стабилности, једино тако можемо решити све задатке који стоје пред нашим друштвом и земљом — пред Русијом, једином коју имамо“, рекао је Путин.

Он је цитирао и Наталију Солжењицину речима: „Знати, сећати се и осуђивати, а тек потом праштати“ и додао да се у потпуности слаже са том изјавом.

Путин је додао и да је у историји Русије било пуно компликованих и контрадикторних фаза, о којима се и даље дебатује, и предлажу различите идеје како би се оправдали одређени поступци.

„Али када је реч о репресијама, довољно је обићи гробља где су те жртве сахрањене како бисте разумели да оправдања тим злочинима нема“, закључио је руски председник.