Лаврентјев: Сиријски председник за национално помирење

30-10-2017 10:38:24 | | фото: © Sputnik / Болат Шайхинов/ vostok.rs |


Специјални представник председника Русије за Сирију Александар Лаврентјев изјавио је да је са председником Сирије Башаром ел Асадом разговарао о преласку на политичко решење и да је сиријски председник одлучан да пронађе начине за национално помирење.

„Прошле недеље били смо у Дамаску, где смо одржали веома исцрпан разговор са сиријским председником Башаром ел Асадом. Занимала нас је, наравно, процена ситуације у Сирији и, што је најважније, желели смо да видимо расположење централних власти за унапређивање политичког решења ситуације, како они виде даље кораке у том правцу, да видимо да ли се Дамаск придржава преузетих обавеза — преласка на политичко решење након завршетка основне фазе борбе против међународног тероризма“, рекао је Лаврентјев у интервјуу за РТ и „Русија 24“.

Према његовим речима, управо тим питањима био је посвећен садржајан разговор са председником Сирије, који је трајао више од три сата.

„Веома је важно што је Башар ел Асад одлучан да се пронађу начини за национално помирење, о чему смо детаљно говорили, о покретању процеса националног дијалога међу различитим слојевима сиријског друштва“, истакао је специјални изасланик.

„Веома је актуелно и веома индикативно да је сиријски председник дао изјаву за медије да Дамаск остаје посвећен покретању политичких реформи и, сходно томе, припреми нацрта новог устава и покретање припрема за парламентарне и председничке изборе, што је прописано резолуцијом Савета безбедности УН 2254“, сматра Лаврентјев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут