Антонов: Санкције нису потребне ни Русији ни САД-у

29-10-2017 08:37:35 | | фото: © РИА Новости / Владимир Песня/ vostok.rs |


Москва се налази „у сталном очекивању“ негативних корака од стране САД, рекао је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Антонов је нагласио да се Москва залаже за прагматичне односе између две државе, а министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у сталном контакту са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном.

„Ради се о једној ствари, о потреби да се исправе ти односи. Међутим, ми сваког дана очекујемо могуће негативне кораке према нашој земљи“, рекао је Антонов у разговору са новинарима на Међународном форуму у Њујорку.

Он је додао да санкције нису потребне ни Русији ни САД и да обе стране треба да реше проблем за преговарачким столом.

Антонов се дотакао и питања скидања руске државне заставе са Конзулата Русије у Сан Француску.

„Можете ли да замислите да неки странац дотакне америчку заставу и покуша да је скине са америчке зграде? Каква би била реакција САД? Прво би било негодовање, а затим — застава је светиња сваке државе и никоме није дозвољено да је скрнави“, нагласио је он.

Раније је „Њујорк тајмс“, позивајући се на списак потенцијалних имена које је Стејт департмент послао Конгресу, саопштио да је спољнополитички ресор САД предложио списак организација против којих је могуће увођење нових санкција.

На санкционом списку налазе се концерн „Алмаз Антеј“, „Ижмаш“, „Калашњиков“, „Базаљт“, корпорација „Уралвагонзавод“, компаније „Рособоронекспорт“ и „Ростех“, холдинг „Хеликоптери Русије“, као и „МиГ“, „Сухој“ и „Тупољев“ и низ највећих руских произвођача оружја.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут