Захарова: Одлука Твитера диктирана од стране америчких специјалних служби

28-10-2017 04:44:27 | | / vostok.rs |


Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је за РТ да је одлука „Твитера“ о забрани рекламирања са налога РТ и Спутњика компанији очигледно диктирана од стране америчких специјалних служби. Према изјави Захарове, Вашингтон на тај начин крши принцип слободе говора и независности медија.

„Имамо велике сумње у то да је компанија ’Твитер‘ сама донела ту одлуку, на основу сопствене представе о томе шта се дешава у свету и у билатералним односима. Своју одлуку компанија је засновала на извештајима које су припремиле америчке специјалне службе. Желела бих да скренем пажњу да нема никаквих доказа ни у тим извештајима, нити их је компанија навела“, саопштила је Захарова.

Било би лакше водити дијалог са компанијом „Твитер“ да су представљени докази о изласку РТ и Спутњика из правног оквира, додала је представница Министарства иностраних послова Русије.

„Видимо само коначну одлуку која је мотивисана материјалима и информацијама америчких специјалних служби који су лишени доказа. То говори о веома важном и забрињавајућем моменту: приватни бизнис у САД који има утицаја на свет налази се под контролом америчких специјалних служби“, рекла је Захарова.

Она је навела да је таква политика Вашингтона у потпуној супротности са изјавама америчких лидера, између осталих и оних о слободи говора и независности медија.

„То је урађено без одобрења суда, без одлука правних организација које се баве давањем правних оцена (нпр. експертских савета) које би се руководиле чињеницама. Ништа од тога нема. Постоје извештај специјалних служби и одлука приватних компанија“, изјавила је Захарова.

Према њеним речима, одлука „Твитера“ о забрани реклама РТ може бити сигнал да су америчке специјалне службе „отишле сувише далеко у притиску на медије, између осталих на телевизију РТ и на приватни бизнис, између осталих на компанију ’Твитер‘“.

Раније је Захарова изјавила да руска страна тренутно ради на одговору на забрану рекламирања телевизије РТ и Спутњика на Твитеру.