Грушко: Натовци под војним вежбама ’Запад‘ сматрају све што се у то време дешавало на територији Русије

28-10-2017 10:50:49 | | фото: Reuters/ vostok.rs |


Процене НАТО-а о размерама руско-белоруских војних вежби „Запад 2017“ објашњава се чињеницом да под овим вежбама алијанса подразумева све војне активности које су се дешавале у Русији у то време, изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко.

Обраћајући се новинарима након састанка Савета Русије–НАТО на нивоу сталних представника, Грушко је напоменуо да „нису достављени никакви докази (о прекорачењу броја трупа које је пријавила Русија)“.

„Моје (мишљење) је да натовци под војним вежбама ’Запад‘ сматрају све што се у то време дешавало на територији Русије“, рекао је Грушко новинарима коментаришући изјаве НАТО-а да је Русија прекорачила пријављени обим вежби.

Истовремено, он је приметио да се по „дефиницији Бечког документа (ОЕБС-а) под војним вежбама подразумева учешће у једној истој активности“.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг претходно је изјавио да је на састанку Савета Русија-НАТО Алијанса саопштила да је Русија значајно смањила реалне размере војних вежби „Запад 2017“.

„Савезници су јасно ставили до знања да су размере и географска зона вежби ’Запад 2017‘ били много већи од онога што је Русија раније најавила“, рекао је Столтенберг новинарима после састанка Савета Русија-НАТО.

Он је истакао да су „многи савезници НАТО-а указали да постоје разилажења између онога што је Русија пријавила пре вежби, укључујући и на брифингу који је одржан на састанку Савета пре неколико недеља и фактичке бројности и размерама војних вежби“.

„Савезници су указали да је број војника који су учествовали у вежбама значајно превазилазио пријављени број, сценарио се разликовао, а географски оквири били су много шири него што је раније најављено“, нагласио је генерални секретар НАТО-а.

Заједничке стратешке војне вежбе „Запад 2017“ оружаних снага Русије и Белорусије одржане су од 14. до 20. септембра на територији Белорусије, као и на три руска полигона. Према подацима Министарства одбране Русије, на њима је учествовало 12,7 хиљада војника.