Москва: Запад користи међународне структуре да би извршио притисак на Дамаск

26-10-2017 10:45:17 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Русија сматра да нема разлога да се драматизује ситуација око гласања о мандату мисије УН ОЗХО у Сирији, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„Упркос лажним изјавама из Вашингтона, Лондона и неколико других престоница, нема разлога да се драматизује ситуација око Заједничког механизма за истрагу. Његов тренутни мандат истиче тек 16. новембра. Више од три недеље сасвим је довољно да се проучи очекивани извештај и одреди будућа судбина механизма“, истиче се у документу Министарства.

Русија је 24. октобра блокирала нацрт резолуције Савета безбедности УН о продужењу мандата мисије Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) за истрагу о хемијским нападима у Сирији.

Гласање о документу који су припремиле Сједињене Америчке Државе одржано је у уторак. За усвајање документа је гласало 11 држава-чланица СБ УН. Русија и Боливија гласале су против, а Казахстан и Кина, стална чланица тог тела, били су уздржани.

Министарство додаје да Запад не жели да установи истину у истрази о употреби хемијског оружја у Сирији, већ да искористи међународне структуре да би извршио притисак на Дамаск.

Министарство је нагласило да су употреба сарина у сиријском Хан Шејхуну у априлу и каснији развој догађаја открили „озбиљне системске проблеме у раду мисије ОЗХО за утврђивање чињеница и Заједничког механизма за истрагу“.

„Али чини се да су западне колеге потпуно задовољне тренутном ситуацијом. Штавише, они се жестоко боре да све остане као што јесте. А то је зато што њихов циљ није успостављање истине, него искоришћавање релевантних међународних структура за повећање притиска на Дамаск“, истиче се у документу.

Као главне проблеме у раду мисије ОЗХО и Заједничког механизма Москва истиче „селективно испуњење мандата и неспремност или неспособност да се користе све методе истраживања предвиђене Конвенцијом о забрани хемијског оружја и фактичко одбијање да се спроведе истрага на лицу места“.

„Па чак, као што је недавно откривено, и покушај (мисије) да међународну заједницу доведе у заблуду у погледу могућности безбедног приступа Хан Шејхуну. Јасно је да ако заиста желимо да утврдимо кривце за употребу хемијског оружја, ти фундаментални недостаци морају хитно да буду исправљени“, додаје се у саопштењу.

Русија ће у најкраћем могућем року предати конкретне идеје Савету безбедности УН о томе шта треба да се учини за стварну објективност истраге о хемијским нападима у Сирији, наводи се у саопштењу Министарства.

„Потврђујемо намеру да у најкраћем могућем року након пријема извештаја Савету безбедности поднесемо на разматрање конкретно мишљење о томе шта треба предузети како би се не на речима, већ на делу осигурали права независност, објективност и професионализам у истрази о злочинима са употребом отровних супстанци“, наглашава Министарство спољних послова.

Министарство је коментарисало изјаве Запада о одлуци руске стране да блокира резолуцију Савета безбедности УН о проширењу надлежности Комисије за истраживање хемијских напада у Сирији.

„Министарство спољних послова Русије очекивало је да ће одмах након вета од 24. октобра на нацрт америчке резолуције о продужењу мандата Заједничког механизма за истрагу ОЗХО-УН уследити оштри напади представника више западних земаља на нас. Степен њихове бесрамности је ван сваке мере“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је подсетило да је портпарол Беле куће Сара Сандерс, на пример, изјавила да Москва „одобрава да Асадов режим употребљава хемијско оружје против недужних жена и недужне деце“, а да је стална представница САД у УН Ники Хејли рекла да је Русија „још једном подржала диктатора и терористе који користе хемијско оружје“.

„Позивамо наше америчке колеге да се придржавају барем минималне пристојности. У цивилизованим међународним односима није уобичајено да се тако грубо изобличава став противника, бринући само о томе да га затим ’разоткрију‘ и представе у лошем светлу“, наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут