Небензја: Покушај да се Русија представи у лошем светлу

25-10-2017 11:28:10 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Заседање Савета безбедности УН, на којем се на иницијативу САД гласало о нацрту резолуције о продужењу мандата мисије УН и ОЗХО за истраживање хемијских напада у Сирији, изгледало је као изрежирани спектакл, a сврха састанка била је излагање Русије у негативном светлу, сматра стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

„То је био покушај да се Русија представи у лошем светлу. То је био добро изрежиран, испланиран спектакл. Апсолутно није било потребе да се данас расправља о продужењу заједничког истражног механизма, чији мандат истиче 17. новембра“, истакао је Небензја.

Он је такође нагласио да је гласање било заказано два дана пре објављивања извештаја механизма о инциденту у Хан Шејхуну. „Најважније је што то ни на који начин није утицало на судбину самог механизма, јер данашње неприхватање одлуке о продужењу не значи да се таква одлука не може донети до 17. новембра“, рекао је он.

„Морамо да се упознамо са извештајем. У последњих годину дана нисмо видели никакав материјални извештај истражног механизма. Желимо да видимо како они раде, какве су њихове методе, шта ће рећи како су прикупили доказе, како су донели своје закључке“, рекао је Небензја новинарима.

Русија је данас блокирала Нацрт резолуције Савета безбедности УН о продужењу мандата мисије Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о истрази хемијских напада у Сирији.

Сиријска опозиција је 4. априла саопштила да је 80 људи погинуло од хемијског напада у граду Хан Шејхун у провинцији Идлиб.

Сиријска опозиција је окривила сиријску војску да је одговорна за напад. Са друге стране, званични Дамаск одбацио је све оптужбе рекавши да никада нису користили хемијско оружје, као и да је сво хемијско наоружање извезено из земље под контролом Организације за забрану хемијског оружја.

Сједињене Америчке Државе без представљања било каквог доказа о кривици сиријске војске и не слушајући позив Русије за спровођење детаљне истраге, напала је сиријску војну базу Шаират у ноћи 7. априла.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут