Власти САД спаковале архиву руске амбасаде и послале у Вашингтон

24-10-2017 11:47:34 | | фото: Reuters/ vostok.rs |


Америчке власти нису дозволиле руским дипломатама да уђу у зграду руског Генералног конзулата у Сан Франциску како би узели конзуларну архиву, објавила је Амбасада Русије у САД на свом веб-сајту.

„Америчке власти нису нам дозволиле да уђемо у зграду Генералног конзулата Русије у Сан Франциску, који је по њиховој одлуци затворен 2. септембра ове године, како бисмо изнели конзуларну архиву. Уместо тога, сами су је спаковали и преселили у Вашингтон“, наводи се у саопштењу Амбасаде.

У дипломатској мисији су навели да је то урађено упркос протестима Министарства иностраних послова Русије и Амбасаде. Архив је предат руској амбасади 23. октобра.

У изјави се наглашава да је конзуларни архив са документима неприкосновено власништво, без обзира на то где се налази.

„Својим акцијама је америчка страна још једном грубо прекршила тачке Бечке конвенције о конзуларним односима и билатералне конзуларне конвенције“, указује руска амбасада.

Почетком септембра, руски Генерални конзулат у Сан Франциску, као и трговинска мисија у Вашингтону и просторије трговинске мисије у Њујорку, предате су америчким властима на захтев Стејт департмента. Стејт департмент је раније затражио затварање руске имовине до 2. септембра, што је било мотивисано одговором на руски предлог да се смањи број запослених у америчкој дипломатској мисији у Русији. Москва је ове акције назвала непријатељским кораком.