Рјабков: Ако Отава прошири списак санкција, Москва ће одговорити веома брзо

23-10-2017 12:07:17 | | фото: ТАСС, Сергей Фадеичев/ vostok.rs |


У случају да Отава прошири списак санкција, Москва ће одговорити веома брзо и на исти начин, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„Што се тиче реципрочних мера, наравно да ће уследити. Врло брзо, одмах након објављивања неких спискова о којима говоре у Канади. Спискова наших грађана који ће, вероватно, бити подведени под те канадске законе“, изјавио је Рјабков.


Он је додао да Москва сматра да је недопустиво што је Отава усвојила пандан „закону Магнитског“.


„Већ смо дали оцену тог недопустивог закона који значајно компликује и без тога компликоване односе са Канадом“, изјавио је Рјабков.


Према његовим речима, усвојени закон је знак да у Канади, као и раније, дају тон политичари за које односи са Русијом нису важни.

„Они се воде сопственим политичким циљевима, покушавају да играју јефтине геополитичке игре“, додао је Рјабков.

19. октобра је у Канади ступио на снагу пандан „закону Магнитског“ који омогућава Отави да конфискује имовину страних грађана (Руса) које канадске власти сматрају умешаним у „кршење људских права“.


У децембру 2012. године Конгрес САД је усвојио закон којим се уводе персоналне санкције особама које су, према мишљењу Конгреса, одговорне за нарушавање људских права и принципа владавине права у Русији.


Такозвани списак Магнитског назван је у знак сећања на Сергеја Магнитског, који је преминуо у московској самици, а Министарство финансија САД га је објавило у априлу 2013.


Он подразумева визне и економске санкције против појединих руских грађана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут