Конашенков: Коалиција САД жели да прикрије трагове варварског бомбардовања Раке

22-10-2017 11:58:50 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба Минобороны РФ/ vostok.rs |


Министарство одбране Русије упоредило је америчко бомбардовање Раке са бомбардовањем Дрездена 1945. године, које је довело до погибије многобројних цивила.

Министарство одбране узнемиравају изјаве Сједињених Америчких Држава, Француске и Немачке о хитном издвајању средстава Раки након вишекратних одбијања да се упути хуманитарна помоћ становницима Сирије, изјавио је портпарол Министарства генерал-мајор Игор Конашенков.

„Рака није успела ни да се охлади од бомбардовања међународне коалиције, а из Вашингтона, Париза и Берлина већ стижу изјаве високих званичника о хитном издвајању десетина милиона долара и евра за Раку. Ови милиони би требало да иду на наводно обнављање мирног живота у граду. Требало би поздравити такву великодушност, али имамо питања“, истакао је Конашенков.

Конашенков је напоменуо да је у последњих неколико година Русија више пута апеловала на америчку и европске престонице да пошаљу хуманитарну помоћ становницима погођеним ратом у Сирији. Према његовим речима, припремљен је списак насеља где је ова помоћ пре свега потребна — без поделе Сиријаца на „добре“ и „лоше“. Међутим, сваки пут је одговор Вашингтона, Берлина, Париза и Лондона био исти — не можемо и нећемо, нагласио је портпарол руског Министарства.

Чиме је онда диктирана таква журба Запад са финансијску помоћ Раки, пита се Конашенков.

Према његовом мишљењу, објашњење овде је једно: то је „тежња да се што пре прикрију трагову варварског бомбардовања авијације САД и коалиције које су у рушевинама Раке сахраниле хиљаде цивила ’ослобођених‘ од ДАЕШ-а“.

Он је истакао да су изјаве званичних представника америчке администрације о „изванредној победи“ над ДАЕШ-ом у Раки такође чудне.

„Прво је портпарол Пентагона изненадио релацијама о томе како су САД и коалиција ’од терориста ослободили 87 одсто територије коју су окупирали у Сирији и Ираку‘. Након њега је званична портпаролка Беле куће Сара Сандерс изјавила да се ’са падом Мосула у јуну и сада када терориста ДАЕШ-а готово да нема у Раки, разјаснило да се калифат ДАЕШ-а руши у Ираку и Сирији‘. На крају је јуче и Стејт департмент забележио успех, рекавши да је наводно ’ослобађање Раке постало критичан тренутак у борби против ДАЕШ-а‘“, нагласио је Конашенков.

Он сматра да су, по Вашингтоновом мишљењу, терористи у Сирији контролисали само Раку — провинцијски град у којем је пре рата живело око 200 хиљада људи, а пре почетка петомесечне операције коалиције до њеног ослобођења — мање од 45 хиљада“.

„Поређења ради: Дејр ел Зор је са својим огромним предграђима на реци Еуфрат пре рата насељавало више од 500.000 људи, а читаву ову тероторију ослободиле су сиријске трупе уз подршку руских ваздухопловних снага за 10 дана“, нагласио је Конашенков.

„А Дејр ел Зор свакодневно прима хиљаде повратника у своје домове и враћа заборављени мирни живот“, закључио је представник Министарства одбране.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут