Путин: Дали смо вам уранијум, вратили сте нам бомбардовањем Београда

20-10-2017 07:50:37 | | фото: © Grigoriy Sisoev / Sputnik/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Председник Владимир Путин је критиковао САД због тога што нису успеле да одрже завршетак договора у низу међународних споразума о разоружању. Он каже да Москва неће излазити из било којег постојећег споразума, али је обећала "тренутни, симетрични одговор" ако Вашингтон одлучи да први напусти.


САД су одлучиле да уклоне међународно право

Говорећи у Сочију, на годишњем фотуму са новинарима и руским стручњацима, Путин је започео са подсећањем на програм "Мегатоне за Мегавате", који је трајао између 1993. и 2013. године, а којим је било предвиђено да руски уранијум еквивалента око 20.000 нуклеарних бојевих глава, буде кориштен као гориво у америчким електранама.



Путин је рекао да је у оквиру онога што је назвао "једним од најефикаснијих напора у разоружању у историји" амерички званичници су направили 170 посета строго тајним руским објектима и "оформили стална радна места у њима украшена америчким заставама".

"Са руске стране демонстрирана је невероватна отвореност и поверење", рекао је Путин, рекавши да је током деведесетих око 100 америчких званичника имало право да изведе изненадне инспекције руских нуклеарних објеката, у склопу споразума Горбачова и Јељцина.


"Оно што имамо заузврат је добро познато - потпуно занемаривање наших националних интереса, подршка сепаратизму на Кавказу, заобилажење Савета безбедности УН, бомбардовање Југославије, инвазија на Ирак и тако даље. САД су морале да виде стање нашег нуклеарног оружја и економије и одлучиле су да уклоне међународно право. "


Немају новца за разоружање, али ми то радимо?


Путин је рекао да непријатељска политика Вашингтона "враћа однос између две земље на ниво педесетих година прошлог века", али је приметио да је бар током Хладног рата "било бар имало узајамног поштовања" између две суперсиле.


Alexandr Kryazhev / Sputnik

"Не можемо активно учествовати у неколико међународних уговора, јер САД не раде ништа саме. Не можемо једноставно то учинити једнострано", рекао је Путин, позивајући се на Конвенцију о хемијском оружју из 1993. године, као пример америчке користи.

"Прошлог месеца Русија је саопштила да је сва своја складишта хемијског оружја уништила, док су западни медији на то остали неми", рекао ке Путин, "док САД упорно одлажу свој распоред уништавња хемијског оружја, а сада планирају да заврше процес најраније у 2023. години", додао је председник


"Све смо уништили, а онда су наши амерички партнери рекли: `Још увек немамо новац. "Дакле, они имају доларску штампарију, али немају новца. Али ми, с друге стране, чинимо? "Рекао је Путин тешким сарказмом.уперсиле.