РТ: Ракетни штит САД широм света представља претњу човечанству - Москва

13-10-2017 09:12:23 | | фото: © Leah Garton / Missile Defense Agency / Reuters/ vo |


Извор: Восток / РТ

Амерички ракетни систем је дизајниран да обезбеди Вашингтону "брзи глобални удар" без страха од одмазде. Ово приморава друге земље на производњу и унапређење сопственог оружја, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Америчка ракетна одбрана служи као подстрек за унапређење ракетних способности у свету, чиме се ефикасно провоцира нова трка у наоружању", саопштио је портпарол Министарства, пуковник Александар Емељанов. Пуковник је говорио током заједничког руско-кинеског војног информисања, које је одржано на маргинама састанка одбора Генералне скупштине УН о праћењу међународних безбедносних питања и разоружања.

Систем противракетне одбране је у ствари кључни део планираног "брзог глобалног удара" Вашингтона, који би могао да има за циљ било којег америчког противника у свету, потенцијално укључујући и Русију или Кину, објаснио је пуковник.


"Стога неограничено распоређивање елемената америчког глобалног система ракетне одбране широм света представља претњу човечанству и представља главни изазов глобалне безбедности", нагласио је Емељанов.


"Веза између распоређивања елемената ракетне одбране и развоја брзог система за глобални удар је очигледна", рекао је Емељанов, додајући да такав концепт може укључивати покретање "удара за разоружање" против руских или кинеских стратешких нуклеарних снага.


Развој таквог система је само "додатни доказ који показује да Вашингтон жели да поремети постојећи баланс сила и постигне глобалну стратешку доминацију", додао је пуковник. Он је такође упозорио да даље проширење америчког система ракетне одбране представља озбиљну опасност за међународну безбедност, с обзиром да би значајно смањио праг потенцијалне употребе нуклеарног оружја од стране САД-а и њихових савезника.