Москва: Унапређење сарадње Грузије и НАТО-а претња по регионалну безбедност

12-10-2017 10:39:37 | | фото: © РИА Новости / Ю. Левянт/ vostok.rs |


Русија, Абхазија и Јужна Осетија сматрају даље унапређење сарадње Грузије и НАТО-а реалном претњом по регионалну безбедност, саопштила је руска делегација на крају разговора о безбедности и стабилности Закавказја који су одржани у Женеви 10. и 11. октобра.

„Делегације Русије, Абхазије и Јужне Осетије су нагласиле да даље унапређење сарадње Тбилисија и НАТО-а сматрају реалном претњом по регионалну безбедност“, нагласили су у Министарству спољних послова РФ.

Како су навели у Министарству спољних послова Русије, у војним вежбама Северноатлантске алијансе, које су одржане на лето и на јесен ове године у Грузији, учествовао је рекордан број војника и тешке технике.

„Представници одређених држава НАТО-а који су присуствовали вежбама наглашавали су њихов антируски правац и њихову важност за Грузију са тачке гледишта будуће ’деокупације‘ Јужне Осетије. Такве акције Тбилисија и чланова Алијансе су у супротности са циљевима дискусија које се воде у Женеви, обезвређују рад формата и воде ка порасту напетости у региону“, навели су у дипломатском ресору.